چوک

چوک ورودی و خروجی

چوک ورودی چیست؟


یکline reactor (که به عنوان “چوک ورودی ” نیز شناخته می شود) یکی از ملزومات جانبی درایو فرکانس متغیر (VFD )  است.
چوک ورودی از اینورتر  شما حفاظت میکند و همچنین از شبکه توزیع نیز در برابر انتشار هارمونی های تولیدی  اینورترها جلوگیری میکند.

 در پروژه نصب و مونتاژ یک تابلو اینورتر استاندارد حتما باید از چوک ورودی و چوک خروجی استفاده شود.

⁣چوک ورودی

چوک ورودی از یک بوبین سیم پیچی تشکیل شده است که در هنگام عبور جریان از آن، یک میدان مغناطیسی را تشکیل می دهد.
این میدان مغناطیسی میزان افزایش جریان را محدود کرده، و از اینرو چوک ورودی  هارمونیک ها  را کاهش می دهد و درایو را از امواج بلند و ایجاد هارمونی های (THDI ) و (THDV )  که بارز ترین این هارمونی ها هستند روی سیستم قدرت محافظت می کند.

راکتور(چوک) ورودی (ACR)  

 از راکتور(چوک) جهت کاهش هارمونیک های جریان تولیدی در ورودی اینورتر توسط مدار یکسو ساز استفاده کرد. از مزایای استفاده از راکتور ورودی کاهش هارمونیک های بالا و بهبود اعوجاج در خطوط برق و از بین بردن موجهای پالس در ورودی اینورتر و حفاظت ورودی میباشد.
توصیه میشود چوک نزدیک یک یا چندین درایو متصل گردد.
اگر دستگاه شامل خازنهای اصلاح ضریب قدرت با ظرفیت قدرت 600KVA و بالاترباشد و روی خط، اینورتر و یا درایو با قدرت بالا نصب شده باشد،بهتر است که از چوک ورودی استفاده شود. برای جلوگیری از شوک امپدانس در خط بر اثر استفاده درایوهای با امپدانس پایین (توان بالا) از راکتور(چوک) استفاده می شود.

اثر درایو در مصرف برق و کاربرد درایو 

از انجا که درایو به خودی خود باعث کاهش مصرف برق نمیشود که در آن صورت موتور ها با درایو تولید و عرضه میشد ولی با مدیریت مصرف و کار باعث کاهش مصرف میشود. به طور کلی در راه اندازی با درایو، گرمای موتور به دلایل زیر بیشتر میشود :
 
1 – بدلیل فرکانس کرییر است کاهش ان باعث بهبود عملکرد و افزایش توان خروجی هم میشود، لذا پایین ترین فرکانس بهترین حالت است, هر چند صدای موتور افزایش پیدا میکند و از لحاظ روانی این حس را ایجاد می کند که فرکانس پایین مطلوب نیست اما در واقع فرکانس بالا هم صدا دارد و مقدارش هم بیشتر است ولی خارج از محدوده شنوایی قرار میگیرد، لذا به نظر می آید موتور آرام است در حالی که با صدای بلندتری در حال فریاد است .

به طور کلی چون خروجی درایو PWM است نه سینوسی، مقداری تلفات موتور افزایش پیدا میکند (جمعا تا ده درصد افزایش تلفات و کاهش توان) 
کاهش فرکانس کریر به کمترین نصف این مشکل را حل میکند، با نصب چوک خروجی کلا این مشکل حل میشود .

2 – فاصله موتور از درایو است که طول بلند کابل هم مشکل به هم ریختگی جریان ایجاد میکند و مشکل تشدید تلفات هم ایجاد می شود. 
نصب چوک خروجی این مشکل را هم حل میکند . کاهش فرکانس کریر هم تلفات را کاهش می دهد.

3 – کاهش دور باعث کاهش عملکرد فن خنک کن میشود که خودش را به صورت افزایش دما نشان میدهد (نصب فن خارجی گاهی لازم است. )

4 – کیفیت موتور هم در تلفات بسیار موثر است. 
5 – مدیریت کار است که باعث کاهش مصرف زیادی میشود و درایو تنها ابزار برای این کار هست .
مثلا وقتی هواکش با صد درصد توان کار میکند متناسب با آن توان هم مصرف میکند ولی وقتی سرعتش را بیست درصد کاهش میدهید مصرف هم کاهش پیدا میکند که بدون درایو نمیشود این نوع مدیریت را داشت، هر چند از لحاظ علم فیزیک انرژی سیوینگ محسوب نمیشود چون کار کمتر انجام شده و انرژی متاسب با آن، ولی از لحاظ اقتصادی اثر صرفه جویی چشمگیر است، مخصوصا اگر آن بیست درصد هوای اضافه خارج شده با هزینه گرم یا خنک شده باشد .

دو نوع اصلی ازچوک ورودی  (راکتورهای) مورد استفاده در درایوهای فرکانس متغیر وجود دارد:

  •  هنگامی که یک چوک بین درایو AC و سیستم قدرت (برق ورودی) قرار داده می شود، از آن به عنوان چوک ورودی یاد می شود.

  • هنگامی که یک چوک DC در لینک DC درایو فرکانس متغیر جای داده می شود، به عنوان یک راکتور یا چوک لینک DC شناخته می شود.

بهتر است برای حذف کامل تر و حفاظت دقیقتر از شبکه و اینورتر و خصوصا از خازن های لینک DC از هر دو نوع چوک استفاده شود هم از چوک ورودی و هم از چوک لینک DC 

چوک خروجی :

این نوع از چوک ها، چوک خروجی، لود چوک (Output Reactor , Loud Reactor) نامیده می شوند. زیرا بین خروجی درایو و موتور نصب می شوند. از جمله مشکلاتی که با نصب این چوک ها در خروجی درایو برطرف می¬شود می¬توان به کاهش دمای موتور، کاهش سروصدای موتور، افزایش راندمان موتور و محافظت در برابر اتصال کوتاه اشاره کرد. 

جهت اطلاعات بیشتر با شماره های 33961403-33978190-33983288-36055547 تماس حاصل فرمایید .