دلیل خرابی گیربکس
انتخاب اشتباه گیربکس.
· تغییر در توان ورودی به گیربکس.
· جانمایی و نصب نادرست اتصلات و کوپلینگ ها.
· رونکاری نادرست یا ناکافی.
· نگهداری نادرست
خیر, اینکار باعث بوجود آمدن ممان خمشی در محل اتصال موتور و گیربکس شده و باعث بروز مشکلاتی می گردد:
· ایجاد سروصدا
· افزایش دما در گیربکس
· شکستگی شفت ها
· بروز روغن ریزی از محل کاسه نمد محور ورودی
· در مواردی که وزن موتور زیاد باشد باید از یک تکیه گاه بین پایه های موتور و شاسی بهره جست.
بله ولی باید به موقعیت درپوش های روغن توجه کرد. در بیشتر گیربکس ها سه نوع درپوش روغن وجود دارد:
۱- درپوش پرکردن روغن.
۲- درپوش تنظیم روغن.
۳- درپوش تخلیه روغن.
در بیشتر زمان ها از درپوش روغن به عنوان درپوش تنفس (BREATHER) استفاده می شود که در این درپوش ها سوراخی به قطر ۱ میلی متر جهت تخلیه هوای درون گیربکس تعبیه شده است. با توجهبه نوع سفارش, برای حالات مختلف نصب, موقعیت این در پوشها جابجا می شوند. در هنگام تغییر در حالت نصب, به موقعیت درپوشهای روغن توجه کنید.
راندمان بسیار بالا تا ۹۸%امکان کوپل بسیار ساده و سریع الکتروموتور بر روی این گیربکس هاقابلیت تحمل دور ورودی تا مرز ۳۵۰۰ دور در دقیقه امکان تأمین قطعات یدکی به صورت نامحدود و همچنین تعویض قطعات در محل نصب سرویس و نگهداری بسیار ساده و آسان قابلیت تحمل گشتاورهای بسیار بالا به واسطه مکانیزم انتقال نیرو در بین طبقات حجم بسیار کم این گیربکس ها با توجه به نحوه و شکل قرار گیری دنده هامحدوده دور نرمال در این گیربکس ها ۸۰۰ تا ۵/۰ دوردوام و استحکام بالا به دلیل انتقال نیرو بین چرخ دنده ها و تقسیم متوازن بار در بین طبقات
لقی بسیار ناچیز و دقت بالای ماشینکاری درچرخ دنده ها
امروزه گیربکس های اتوماتیک به دلیل راحتی بالا و عملکرد خوبی که ارائه می کنند مورد توجه بسیاری از خریداران قرار دارند و معمولاً خودرویی که دارای گیربکس اتوماتیک باشد طرفدار زیادی دارد. اما گیربکس های اتوماتیک نیازمند دقت در نگهداری هستند چرا که در صورتی که مشکلی در آنها پیش بیاید هزینه نسبتاً گزافی را روی دست مالک خودرو خواهند گذاشت. یکی از مواردی که در گیربکس های اتوماتیک باید به آن توجه زیادی کرد روغن گیربکس است. در ادامه خواهیم به این نکته بپردازیم که چه زمانی باید اقدام به تعویض روغن گیربکس اتوماتیک خودروی خود کنیم.
گیربکس های اتوماتیک از قطعات و بخشهای بسیار زیادی تشکیل شدهاند که توضیح یک به آنها زمان زیادی میبرد اما مهمترین بخشهای این گروه ها را باید مبدل گشتاور، دنده های سیاره ای، پمپ هیدرولیک، کلاچ های هیدرولیکی، کلاچ های باندی، سوپاپ ها و سنسورهای مختلف دانست. ابتدا در ادامه نگاهی کوتاه بر عملکرد این بخش ها خواهیم داشت:مبدل گشتاور
این قطعه در حقیقت انتقال دهنده نیرو از موتور به داخل گیربکس است و یک نوع توربین روغنی محسوب می شود.
پمپ روغن
پمپ روغن یا اویل پمپ مابین مبدل گشتاور و مجموعه دنده ها قرار دارد روغن را با فشار به نقاط مختلف گیربکس پمپ میکند. در صورتی که پمپ هیدرولیک گیربکس اتوماتیک دچار مشکل شود کل گیربکس از کار خواهد افتاد.
دنده های سیاره ای
دنده های سیاره ای در حقیقت کار تعویض دنده درون گیربکس را بر عهده دارند و از دنده خورشیدی رینگی و سیاره ای تشکیل شده اند. این دنده ها با قفل شدن و یا حرکت می توانند ضرایب مختلفی را ایجاد کنند و به این ترتیب ضریب انتقال نیرو در روی گیربکس توسط این دنده ها تغییر می کند.
کلاچ ها و باندها
کلاچ ها و باندها در حقیقت وظیفه اعمال تعویض دنده در داخل گیربکس را برعهده دارند و به نوعی عملگر داخلی گیربکس محسوب میشوند.
سوپاپ ها نیز یکی از مهمترین بخشهای دیگر گیربکس های اتوماتیک هستند که درون مجموعه ای که آن را به نام ساعت گیربکس میشناسیم قرار دارند سوپاپ ها از تعدادی فنر و شیر تشکیل شدهاند و در خودروهای جدید این سوپاپ ها به شکل برقی هستند و در داخل ساعت گیربکس از تعدادی شیر برقی استفاده شده است.
این سوپاپ ها هستند که دستور های گیربکس را اعمال می کنند و اینکه چه دندهای چه زمانی باید درگیری شود توسط این سوپاپ ها اعمال می شود.
قطعات داخلی گیربکس به مرور زمان مستهلک می شوند و این کار در کنار حرارتی که درون گیربکس وجود دارد سبب آسیب به روغن گیربکس می شود به همین خاطر لازم است تا در کیلومتر های مشخصی روغن گیربکس اتوماتیک را تعویض کرد تا گیربکس آسیبی نبیند. در صورتی که روغن گیربکس اتوماتیک را به موقع عوض نکنیم سبب آسیب دیدن کلاچ ها و باندهای داخلی گیربکس خواهد شد و کلاچ ها روی یکدیگر سر خورده و دیگر انتقال نیرو صورت نمی گیرد. یکی از دلایلی که باید روغن گیربکس اتوماتیک را عوض کرد وجود براده درون روغن است براده های کوچک و ریزی که درون روغن قرار دارند می توانند وارد مجراهای روغن کاری شده و مانع روغن کاری صحیح گیربکس شود و به این ترتیب به مرور زمان و قطعات دیگر گیربکس آسیب خواهند رساند. این قطعات میتواند شامل سوپاپ ها و خود دنده ها شوند به همین خاطر در هنگام سرویس خودرو باید روغن گیربکس چک شود و در صورتی که درون آن براد مشاهده شود باید روغن را تعویض کرد. گاهی اوقات روغنگیربکس توسط همین براده ها و جرم ها آنقدر کثیف می شود که لازم است بعد از تخلیه روغن، داخل گیربکس را با دستگاه مخصوص شست و شو داد و سپس روغن گیربکس نو را داخل گیربکس ریخت.
اینکه چه زمانی باید اقدام به تعویض روغن گیربکس شود معمولاً در دفترچه راهنمای خودرو قید شده است اما معمولاً این عدد برای خودروها حدود ۵۰ یا ۶۰ هزار کیلومتر است و بالاترین حدی که مشاهده شده است حدود ۱۶۰ هزار کیلومتر است البته در صورتی که احساس کنید گیربکس شما لرزش دارد و در هنگام تعویض دنده عمل تعویض دنده را با ضربه انجام میدهد نیز باید خودروی خود را به یک مکانیک ماهر نشان دهید تا روغن و فیلتر آن را چه کنند چون نحوه رانندگی و شرایط دیگر نیز میتواند بر روی کیفیت روغن گیربکس تاثیر منفی بگذارد و شاید نیاز باشد تا روغن را زودتر از موعد مقرر شده توسط سازنده تعویض کنید.
بله ولي بايدبه موقعیت درپوش های روغن توجه کرد.در بیشتر گیربکس ها سه نوع درپوش روغن وجوددارد:
۱.درپوش پرکردن روغن
۲.درپوش تنظيم روغن
۳.درپوش تخلیه روغن
دربيشترزمان ها ازدرپوش روغن به عنوان درپوش تنفس(Breather)استفاده می شود که دراین درپوش ها سوراخی به قطر۱ميلي مترجهت تخلیه هوای درون گیربکس تعبیه شده است باتوجه به نوع سفارش،برای حالات مختلف نصب،موقعیت این درپوش ها جابجامي شوند.درهنگام تغييردرحالت نصب،به موقعیت درپوشهاروغن توجه کنید.
۱-کاهش اصطحکاک بین قطعات و افزایش بازده آنها.
۲- کاهش گرما و انتقال آن از قطعات متحرک به محفظه .
۳- حفاظت از سطوح در برابر زنگ زدن.
۴- کاهش صدا
دمای کاری نرمال گیربکسها 70 درجه سلسیوس است. با در نظر گرفتن این دمای پایه، زمان تعویض روغنهای مینرال (Mineral) حدود 10,000 ساعت کاری و برای روغنهای سینتتیک-شیمیایی (Synthetic PAO)حدود 25,000 ساعت کاری است. تقریبا به ازای افزایش دمای 10 تا 15 درجهای فاصله زمانی تعویض روغن نصف میشود
برای دستیابی به عملکرد بهینه گیربکس، در نظر گرفتن دمای محیط و شرایط کاری ماشین و در نتیجه انتخاب روغن مناسب بسیار مهم است. به یاد داشته باشید روغنهای مختلف را مخلوط و استفاده نکنید.
زیرا حالت نصب بر سطح روغن داخل گیربکس تاثیر مستقیم دارد. در برخی از حالات نصب به تجهیزاتی اضافی مانند مخزن انبساط، پمپ،….. جهت روغنکاری دندهها و بیرینگها نیاز است.
موتور گیربکس شفت مستقیم فلنج دار به سبب قابلیت نصب عمودی مناسب استفاده در میکسرها است. به علاوه، دنده هلیکال این دسته از گیربکسها و بازده بالای آن، آنها را پر طرفدار کرده است. کاربردهای موتور گیربکس شفت مستقیم فلنجدار مشابه حالت پایه دار است.
خیر, اینکار باعث بوجود آمدن ممان خمشی در محل اتصال موتور و گیربکس شده و باعث بروز مشکلاتی می گردد:
· ایجاد سروصدا
· افزایش دما در گیربکس
· شکستگی شفت ها
· بروز روغن ریزی از محل کاسه نمد محور ورودی
· در مواردی که وزن موتور زیاد باشد باید از یک تکیه گاه بین پایه های موتور و شاسی بهره جست
بله, در صورت رعایت ضریب مناسب می توان از گیربکس در جهات ساعت گرد و پاد ساعت گرد استفاده کرد.مقدار این ضریب ۲/۱ می باشد که در ضریب کار ضرب می شود.
بله, بک لش در کاربرد های معمول , برای جلوگیری از قفل شدن دنده ها در یکدیگر در اثر افزایش حرارت گیربکس ناشی از کار کردن و اصطکاک قطعات آن و در نتیجه خرابی گیربکس لازم است.
در بعضی از موارد خاص گیربکس های بدون بک لش قابل ارائه می باشند, این موضوع در هنگام سفارش باید ذکر شود
با بهره گیری از گیربکس های هلیکال می توان بازده بالایی به دست آورد و توان و گشتاور خروجی بیشتری را به کار گرفت. گیربکس های شفت موازی RAP قیمت و توانایی های بیشتری نسبت به گیربکس های شفت مستقیم HG دارند.
گیربکس های هلیکال برای کار پیوسته با توان های متوسط و بالا, بازده و عمر طولانی مناست هستند
در گیربکس های مخروطی زاویه ی بین محورهای ورودی و خروجی °۹۰ است, این نوع گیربکس دارای بازده ی بیشتری نسبت به گیربکس های حلزونی می باشد, با این حال بیشیه ی نسبت تبدیل در این نوع گیربکس کمتر از گیربکس های حلزونی است.
در گیربکس های حلزونی زاویه ی بین محورهای ورودی و خروجی °۹۰ است, همچنین این نوع گیربکس بیشترین کاهش دور را در ابعاد پایین ممکن می سازد.
گیربگس های حلزونی برای توانهای پایین و متوسط استفاده می شوند. به کار گیری این نوع گیربکس نسبت تبدیل و گشتاور های بالایی را در ابعاد کوچک عرضه می کند و هزینه ی اولیه ی کمتری را در بر دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های 33961403-33978190- تماس حاصل فرمایید .
کلیه حقوق این وب سایت برای فروشگاه آریا صنعت مهر محفوظ می باشد.